luckybec.blogg.se

"Man kan vara överviktig och hälsosam samtidigt"

Publicerad 2018-02-15 15:24:51 i kost och diet,

Efter en kommentar (rubriken) på ett inlägg om skev självbild på instagram har jag valt att fördjupa mig lite och "tänka högt" om detta här på bloggen.

På grund av det jag läst mig till, går det inte riktigt ihop och det är många som TROR de är hälsosamma när de i själva verket ändå äter för mycket, äter fel eller för all del FÖRSTÖR det de äter. Till exempel en fruktsmoothie. Alla frukter eller grönsaker går inte att mixa till en smoothie utan att du faktiskt tar bort alla nyttiga egenskaper de har. Vitaminer oxideras och förstörs, detsamma gäller fibrer som slås sönder när man mixar. Eller så mixar du på utan att tänka på hur mycket kalorier det faktiskt blir tillslut när du mixat ihop allt till den mängd du behöver för att bli mätt. Här får vi börja räkna på sockermängden och i ett recept gjord på 2dl yoghurt en halv banan, en näve hallon och 1dl apelsinjuice (som man pressat själv) är du uppe i 18gr socker ännu mer om du kör exempelvis bravo. Utan att du ens fått i dig dina vitaminer. Läs på innan, så hittar du bra smoothieingredienser. Jag orkar inte läsa på mer om det idag.

Ska man lita på personer som forskat inom detta med kolhydrater (socker är kolhydrater), bland annat Martina Johansson som är civilingenjör i bioteknik och biofysik från Chalmers, eller ska man bojkotta det och fortsätta att trycka i oss socker?

Kan tipsa om Martina Johanssons bok hormonbibeln som handlar om vad socker och kolhydrater gör emot oss.  Att cancer livnär sig på socker räcker väl egentligen som en ursäkt att låta bli? Vitaminer får du bättre från många andra mer sockerfattiga råvaror än frukt. Om man nu inte vill utesluta kolhydrater trots att potatis är så galet gott. (tillagad sen avsvalnad potatis som värms igen är ett grymt tips för att minska glukosen som potatisen annars omvandlas till i kroppen)

Sockerfilmen är också ett UTMÄRKT exempel för de som tror att de är hälsosamma. Där återkommer man till vad socker förstör i kroppen och socker kommer i MÅNGA dolda former.

Gluten omvandlas till socker, laktos är socker, vetestärkelse som finns i glutenfria alternativ bör också uteslutas. Forskare säger att kolhydrater är skadligare än gluten och påtalar att man inte ska utesluta det. Kinesiolog, homeopater och liknande förespråkar naturligt glutenfri kost. Jag tänker efter att ha samlat information från både kinesiolog, Martina Johanssons bok hormonbibeln (som förespråkar lågkolhydratskost) och en mängd olika personer som är utbildade kostrådgivare, att kolhydrater inte är boven i dramat så länge det är naturliga råvaror som, Potatis, ris, kål, osv. naturens egna råvaror helt enkelt. Har du sett makaroner växa någonstans?

 

Övervikt och hälsosam rimmar inte. Det går inte ihop och det behöver man ha kunskap om.

 

Att propagera för att det ska vara okej att vara överviktig utan att mottagarna vet om konsekvenserna, är att göra den kommande generationen en ganska stor björntjänst, för indirekt så propagerar de ju samtidigt för att man ska äta vad man vill och fortsätta falla för våra geners inre rop att spara på energin.

Vår kommande generation kommer också ha våra grottmänniskogeners svagheter. Vilket gör det ännu viktigare att lära oss förstå hur vi ska kunna hantera de känslor som de resulterar i.

Grottmänniskan använder sin energi till att jaga eller fly. Vi behöver vare sig fly (får vi hoppas) eller jaga men är ändå omedvetet måna om att spara på vår energi eftersom de instinkterna sitter där de sitter långt inne i hjärnan. Vi har maten extremt lättillgänglig och vi föredrar oftast att inte åka till gymmet. Det finns forskningsresultat som påvisar att människan byter rörelsemönster om den belastas bara för att spara energi.

Människan är (bevisat) av naturen en latmask.

Grottmänniskans aptit finns också djupt rotat inom oss. På den tiden visste man inte när man skulle få mat nästa gång så man passade på och återigen så kommer man ju inte på djupt rotade instinkter i våra gener. Det är något som många kommande generationer behöver tampas med eftersom det är hundratusentals år kvar innan det är åtgärdat. Då har säkert solen redan ”ätit” upp vår planet. Vi kommer inte veta. Då har vår livstid passerat många gånger om.

Ska vi nu brottas för alla människors lika värde kan vi ju se till att alla får samma förutsättningar och det är kunskap, ingenting annat. VAD man stoppar i sig och hur mycket energi man faktiskt behöver. Sen får var och en göra ett aktivt val för hur denne önskar leva i framtiden.

Det är enkelt att ta reda på hur mycket energi/kcal man förbrukar per dag utan att röra en fena genom att väga sig på en tanita-våg till exempel. Jag vägde mig hos itrim för en rimlig summa och itrim finns på många orter.

Sen kommer det lite mer tidskrävande, men så otroligt viktiga, att lära sig hur mycket energi det är i allt och hur stora portioner man ska äta. Tallriksmodellen är en vägledning, halva tallriken ska vara grönsaker och sallad som är volym för mättnadskänslan samtidigt som den är energifattig och vid smart val även vitamin och mineralrik. Det kommer man långt på. Matdagbok är jobbigt… däremot kan man underlätta det för sig genom att göra en sån här lista med vanligt förekommande råvaror.

 

Smartast är nog att skriva in recept i en kaloriräknarapp. Lifesum och myfitnesspal har jag använt mig av, den senare för att den är kompatibel med min aktivitetsklocka. Har man sina recept där behöver man inte väga råvara för råvara utan lära sig mängden.

Ät inte mer energi än du gör av med, välj mat efter hur du vill att din kropp ska må och hur gammal du hoppas bli och tänk på att få i dig alla vitaminer, mineraler och spårämnen, så mycket som möjligt via kost. Sen sätter du på någon musik du gillar när du ska dammsuga så du kan svänga på höften lite extra efter dina fyra piruetter och du kan äta lite till bara för att de är gott. Om du nu inte hittat någon aktivitet du gillar för att få din motion. Men rörelse generar muskler och gör dig mindre stel vilket är grunden för ett trevligt sista decennium i sitt liv.

 

Allt handlar om inkomster, utgifter och vad man får i sig. Kunskap om det du äter kan vara det som ger dig fler friska år i livet.

 

För även om det är okej att se ut på ALLA sätt, så är det vackraste alltid att vara hälsosam och äkta hälsosam resulterar ”tyvärr” för er propagerande överviktshuliganer, att man mest troligt inte har högre fettprocent än 21-36% för kvinnor och 8-25% för män. För vet ni? BMI är rätt mycket skit och smala personer ÄR inte alltid så jävla hälsosamma.

 

(Fettprocent och muskelprocent mm. kan man få reda på även det genom tanitavåg.)

 

källor:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6251646 http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(15)00958-6 http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/grottmannen-inom-oss-styr-fortfarande

Detta är inte ett sponsrat inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela